ایسیو چیست و چه وظیفه ایی در خودرو دارد؟

ایسیو(ECU) به چه معناست و مخفف چه کلماتی است؟

ایسیو (ECU) مخفف (Engine Control Unit) به معنای واحد کنترل الکترونیکی موتور می باشد , که وظیفه آن جمع آوری و پردازش و اعمال اطلاعات دریافتی از سنسور های خودرو  (مانند : سنسور اکسیژن , سنسور دمای آب , سنسور میل سوپاپ , سنسور دور موتور , و...) به عملگرها است که بر اساس این اطلاعات میزان پاشش سوخت , کنترل مصرف سوخت , کنترل دمای موتور و سیستم خنک کننده و ... را مدیریت میکند. 

مختصری از تاریخچه ایسیو (ٍECU) :

در خودروی های کاربراتوری قدیم امکان بررسی و کنترل لحظه ایی دقیق میزان مصرف سوخت و میزان آلایندگی و ... وجود نداشت بنابراین شرکت های خودرو ساز برای کاهش و کنترل میزان سطح آلایندگی خودرو ها و کاهش مصرف سوخت و ... وهمچنین از طرفی با پیشرفت تکنولوژی و به روز رساندن خودروها برای دسترسی به میزان سرعت و شتاب بیشتر و بالا بردن راندمان موتور ها نیاز به اطلاعات دقیق از موتور ها داشتند بنابراین بر روی خودروها سنسور هایی نصب شد که این سنسور ها اطلاعات خود را در یک واحد کنترل الکترونیکی(ECU ایسیو ) ثبت و ذخیره میکنند و ایسیو(ECU) این اطلاعات را پردازش کرده و طبق الگوریتم های تعریف شده در آن اقدامات لازم را انجام خواهد داد.

ایسیو (ECU) در ایران حدودا در سال 79 وارد خط تولید ایرانخودرو شد . اولین نوع ایسیو(ECU) نصب شده بر روی محصولات ایرانخودرو مدل مگنت مارلی (MM8P) بود که امروزه تقریبا منسوخ شده است.در سال های 80 تا 81  ایسیو (ECU) مگنت مارلی (MM8P)جای خود را به مدل SL96 داد که بر روی خودروهای پیکان , سمند , پژو پارس و ... نصب شد.

در سال های بعد با گذشت زمان و به روز شدن و پیشرفت سیستم های الکترونیکی ایسیو(ECU) SL96 جای خود را به ایسیو های Sagem و Valeo دادند. در سال های بعد ایسیوهای Valeo و Sagem جای خود را به ایسیو های زیمنس(Siemens) و بوش(Bosch) دادند. که هر کدام از این برند های تنوع های بسیار زیادی از نظر سخت افزاری و نرم افزاری با یکدیگر دارند.


وظیفه ایسیو در خودرو چیست؟

در همه خودروهای انژکتوری سنسور ها و عملگرهایی وجود دارد که وظیفه سنسور ها دریافت و ارسال اطلاعات و پارامتر های حیاتی و بسیار مهم خودرو برای ایسیو(ECU)  است . وظیفه عملگر ها اجرای فرمان های ارسال شده توسط ایسیو می باشد. به عنوان مثال استپر موتور یک عملگر است که اشتباها توسط برخی تصور میکنند استپر موتور یک سنسور است. از سنسور های تعبیه شده در خودروهای انژکتوری می توان به موارد زیر اشاره کرد :

 سنسور دور موتور , سنسور میل سوپاپ , سنسور ناک (ضربه) , سنسور دمای آب , سنسور اکسیژن , سنسور دمای هوای ورودی , سنسور فشار هوای منیفولد(مپ سنسور) , سنسور دریچه گاز , سنسور سرعت و ..

هرکدام از این سنسور ها و عملگر ها وظیفه خاص خود را دارند که در بخش های آینده به آن میپردازیم.

ایسیو(ECU) با دریافت این اطلاعات از سنسور ها وضعیت خودرو را پیوسته زیر نظر دارد و میزان پاشش سوخت , دور آرام و ....

پیوسته کنترل و تغییرات را سریعا اعمال میکند.

برای مثال :

خودرویی را در نظر بگیرید که در حال موتور روشن توقف کرده است , ایسیو طبق اطلاعات دریافتی از سنسور سرعت , سنسور دریچه گاز , سنسور اکسیژن و میزان جرقه کویل تشخیص میدهد که خودرو درحال توقف است و پارامتر های خودرو در حال سکون را برای عملگر ها ارسال میکند. حال راننده قصد حرکت دارد , با فشار دادن پدال گاز سنسور درچه گاز مقدارش زیاد میشود , اطلاعات برای ایسیو ارسال شده , ایسیو تشخیص میدهد که خودرو قصد حرکت دارد , ایسیو به انژکتور ها دستور پاشش بیشتر میدهد ,با باز شدن دریچه گاز هوای بیشتری وارد محفظه موتور شده و با افزایش پاشش سوزن های انژکتور خودرو شروع به گاز خوردن و حرکت میکند.

همچنین با گرم شدن خودرو سنسور دمای آب , دمای آب را برای ایسیو (ECU) ارسال کرده و ایسیو به طور پیوسته دمای آب را چک کرده , با رسیدن دمای آب به 92 درجه ( معمولا در محصولات ایرانخودرو) و 90 درجه (در محصولات سایپا) ایسیو دستور روشن شدن فن ها را برای رله  و موتور فن ها ارسال میکند.

پس همانطور که ملاحظه میکنید ایسیو (ECU) نقش بسیار اساسی و مهم در خودرو دارد.


در فصل های آینده با سنسور ها و عملگرها و کاربرد آنها در خودرو آشنا خواهیم شد.